VED Upplands Väsby
Det finns stora fördelar med att kunna elda med vedbränsle. Oavsett om man gör detta på landet eller i lägenheten i stan, så är det viktigt att man använder sig av rätt typ av ved och att man förstår lite mer omkring detta viktiga bränsle.
Det finns stora fördelar med att kunna elda med vedbränsle. Oavsett om man gör detta på landet eller i lägenheten i stan, så är det viktigt att man använder sig av rätt typ av ved och att man förstår lite mer omkring detta viktiga bränsle. Här har vi samlat 16 fakta om ved. Läs och lär dig mer om bränslet som har varit så centralt för människan i alla tider.
1. Ved är förnyelsebar energi!
Man tänker kanske inte alltid på det men ved är faktiskt förnyelsebar energi, och i Sverige så har vi god tillgång till detta bränsle. I Sverige så avverkas cirka 75-80 % av virkestillväxten så det svenska virkesförrådet ökar.
2. Veden måste vara torr och frisk
Vi torkar vedbränslet i en torkhall som drivs av de spån som blir över från produktionen av VED Upplands Väsby. När man torkar på detta vis så slipper man mögel som kan uppstå vid till exempel lufttorkning.
3. Vedeldning har blivit mer populär
Människan har eldat med veden sedan urminnes tider men i modern tid så kan man säga att vedeldningen har blivit mer populär tack vare att priser på olja och el har stigit kraftigt. Vedbränslet är ett bra alternativ även om man inte har sin egen skog då priset är konkurrenskraftigt.
4. Björkved är den vanligaste vedsorten
Det är vanligast att man eldar med björkved och den massaved som blir till eldningsved kommer i stort sett bara från privata skogsägare. Björkveden har många fördelar som att den torkar bra och har ett gott energiinnehåll i förhållande till volymen.
5. Prispress från öst
Sedan Rysslands och de forna öststaternas skogsindustri kom på fötter så har det uppstått en prispress på vedbränsle som märks även i Sverige. En av de större vedproducenterna från öst är Estland men de exporterar mest till Norge och Danmark och inte i så hög utsträckning till Sverige. Våra priser finns här.
6. Bra att handla ved lokalt
Det finns flera fördelar med att köpa vedklabbar lokalt. En av dessa är att man minskar riskerna för att skadeinsekter ska göra bo i veden och förstöra den då den inte behöver stå och vänta på transport länge.
7. Vedens energi
Man kan elda med olika trädslag och de har alla olika fördelar och nackdelar. Om vi ser på vedens energi i förhållande till vikt så kan man välja träslag som ger mer än björk men dessa är dyrare då de finns i begränsad mängd och dessutom så har de inte alltid samma fina egenskaper som leder längre brinntid. Här är några exempel på trädslag och deras brännvärden per fastkubikmeter i kilowattimmar:
- Bok: 3 000 kWh
- Ask: 2 900 kWh
- Ek: 2 900 kWh
- Lönn: 2 800 kWh
- Rönn: 2 700 kWh
- Björk: 2 650 kWh
- Furu (tall): 2 350 kWh
- Klibbal: 2 350 kWh
- Sälg: 2 290 kWh
- Gran: 2 000 kWh
- Asp: 2 000 kWh
- Gråal: 1 900 kWh
1 kg torr ved = ca 4,3 kWh, på 1 fastkubik går det ca 2 löskubik ved.
What's Your Reaction?